Το έργο αυτό έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. στο πλαίσιο της σύμβασης επιδότησης υπ΄αριθμόν 634588.

Σχετικό με το θέμα: «BG-3-2014: Novel marine derived biomolecules and  industrial biomaterials»

Διάρκεια: 48 μήνες (2016-2019)

Συντελεστές

  1. Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα (UC)  (Πορτογαλία) 
  2. Πανεπιστήμιο Πιερ και Μαρί Κιουρί (UPMC) (Γαλλία)
  3. Διεπιστημονικό Κέντρο Θαλάσσιων και Περιβαλλοντικών Ερευνών (CIIMAR) (Πορτογαλία)
  4. Πανεπιστήμιο του Οβιέδο (UNIOVI) (Ισπανία)
  5. Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (IS Global) (Ισπανία)
  6. Πανεπιστήμιο της Αλμερία (UAL) (Ισπανία)
  7. Ινστιτούτο Καρολίνσκα (KI) (Σουηδία)
  8. Πανεπιστήμιο Trinity του Δουβλίνου (TCD) (Ιρλανδία)
  9. Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (UNIFI) (Ιταλία)
  10. KtedoGen SRL (KG) (Ιταλία)
  11. Fotosintetica & Microbiologica Srl (F&M)(Ιταλία)
  12. Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (UCPH) (Δανία)
  13. Πυρογένεσις Α.Β.Ε.Ε. (Ελλάδα)
  14. MBA INCORPORADO, S.L. (MBA) (Ισπανία)

Περίληψη

Τις τελευταίες δεκαετίες, ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός βακτηριακών παθογόνων, μεταξύ των οποίων, παθογόνων που σχετίζονται με τη δημιουργία βιοφίλμ, έχουν καταστεί ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα. Εκτιμάται ότι, περισσότερες από το 60 % των μολύνσεων σε ανθρώπους προκαλούνται από μικροοργανισμούς, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να σχηματίζουν βιοφίλμ και επομένως, αποφεύγουν τις δράσεις των αντιβιοτικών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται αποσταθεροποίηση του εμφυτεύματος και προωθείται η κοστοβόρα πολιτική απομάκρυνσης και αντικατάστασής του. Οι χειρουργικές αυτές επεμβάσεις συνεπάγονται αύξηση της κατανάλωσης σε αντιβιοτικά, με το κόστος υγείας να κυμαίνεται στα 50.000 – 90.000 € ανά επεισόδιο λοίμωξης.

Για να αντιμετωπιστούν λοιπόν, οι επιζήμιες αυτές επιπτώσεις των λοιμώξεων λόγω ανάπτυξης βιοφίλμ στα εμφυτεύματα, το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “NOMORFILM: Novel marine biomolecules against biofilm” επικεντρώνεται στην αναζήτηση νέων θαλάσσιων βιομορίων που προέρχονται από μικροάλγεις, οι οποίες παρουσιάζουν αντιμικροβιακή δράση και δράση ενάντια στο σχηματισμό βιοφίλμ, καθώς και στην επακόλουθη ενσωμάτωσή τους σε βιοϋλικα που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή προσθετικών εμφυτευμάτων, με απώτερο σκοπό την αποφυγή της αντικατάστασης των εμφυτευμάτων σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από λοιμώξεις που σχετίζονται με τα βιοφίλμ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με  το πρόγραμμα NOMORFILM, μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.nomorfilm.eu/